top of page
מהי היוגה

שורשי היוגה

 

המילה יוגה מגיעה מהמילה בסנסקריט "yuj" שמשמעו לאחד ולחבר. היוגה במהותה יוצרת חיבור ושילוב של ההיבטים השונים של האינדוידואל – גוף עם תודעה, תודעה עם נשמה. זאת על מנת להשיג איזון, אושר וחיים יעילים, ובאופן רוחני לאחד את האינדוידואל עם העליון.
בהודו, יוגה היא אחת מששה ענפים של הפילוסופיה הקלאסית והיא קשורה לוודות (Vedas) שהם כתבים הודים עתיקים. גם האופנישדות (Upanishads) הם מסה פילוסופית רחבה שנכתבה מאוחר יותר מהוודות (Vedas) והיא עוסקת בטבע של הנשמה והיקום.
מקור היוגה עתיק מאוד, ונובע מהוראה מסורתית שבעל פה, הידע הועבר מהגורו (guru) שהוא מורה רוחני אל התלמיד הרוחני (sisya).
המסורת מספרת שהידע של היוגה הועבר בראשיתו על ידי האל שיווה (lord shiva) אל אישתו פרווטי (parvati) ומשם אל תוך חיי האדם.

 

מטרת היוגה 
לפי היוגה סוטרה של פטאנג'לי (yoga sutra of patanjali) המטרה הסופית של היוגה היא להגיע ל- kaivalya שמשמעה שחרור או חופש מוחלט. זוהי החוויה של המקום הפנימי ביותר של האדם או הנשמה (purusa). בשלב זה האדם הופך משוחרר מהכבלים של הסיבות והתוצאות (karma) שגורמות לנו להקשר בגלגולים חוזרים ונשנים. ב- kaivalia האדם חי בשלום ובשלווה, אחרי שהגיע לידע המושלם בהבנת ההבדל בין הרוחני שהוא חסר זמן, לא משתנה וחופשי מצער וכאב, לבין החומרי, שאינו כזה.
ההבנה הבסיסית היא שהחיים מלאים בצער ובכאב. שמחה ואושר משאירים כאב ואובדן בזמן שהם אינם נוכחים מפני ששום דבר בעולם החומרי אינו תמידי.
יוגה היא חיפוש רוחני. יחד עם דרך היוגה, משיגים בריאות טובה, אושר, שלווה וידע שהם סימנים להתקדמות ויכולים לעודד להמשיך בתרגול. בודהיזם ותורות מזרחיות אחרות נגזרים מתוך היוגה.

דרכי היוגה
ישנן 4 דרכים עקריות (margas), לפי הבהגווד גיתא (bhagavad gita), שלפיהן אפשר להגיע למטרה הסופית של היוגה – kaivalya:
- דרך הידע (jnana marga) - דרך שבה המתרגל לומד להבדיל בין האמיתי לבין הכוזב, האשליתי;
- דרך של עבודה עצמית (karma marga);
- דרך ההתמסרות (bhakti yoga);
- דרך השליטה על התודעה (yoga marga ) – דרך שבה כל הפעילויות של המיינד וההכרה נלמדות להיות תחת שליטה.

 

דרכי שונות של היוגה
raja yoga – מערבת שליטה ומיומנות במיינד ובחושים בתוך Samadhi, דבר שביסודו הוא השלב המתקדם של  Patanjali's astanga yoga.
Hatha yoga – היא היוגה של כוח הרצון המתבטאת על ידי asana and pranayama.
Mantra yoga – מערבת מנטרות דתיות על מנת להגיע לטוהר.
Laya yoga – מערבת התעמקות באל על מנת לחוות אושר (bliss).
Bhakti yoga – דורשת התמסרות מוחלטת לאל על מנת להשיג את המטרה הסופית.
Karma yoga – מגיעה על ידי עבודה נטולת אנוכיות ללא שום מחשבה על גמול אישי.
Jnana yoga – היא פיתוח הידע המבחין בין מציאות רוחנית לבין האשליה של העולם החומרי.

חייבים להבין שאין גבולות ברורים בין הוריאציות השונות של היוגה. וכולן מבוססות אחת על השניה, על ידי תרגול ופילוסופיה. למעשה כל הדרכים מובילות לאותה מטרה, דרכים שונות לראות את אותו נושא.

 

הפילוסופיה של היוגה
ה- Vedas and Upanishads הם המקורות הקדומים ביותר של היוגה;
אפוס מה'מהברטה' (mahabarata);
הבהגווד גיתא (bhaghvada gita) הוא אפוס מפורסם מהמהברטה המכיל דיון על היוגה שנערך בין קרישנה (krisna) לבין ארג'ונה (arjuna);
טקסט חשוב אחר הוא hatha yoga pradipika הכולל "מדריך טכני" של היוגה הכולל הסברים מפורטים על הטכניקה בניגוד לתיאוריה בלבד;
טקסט חשוב נוסף הוא היוגה סוטרה של פטנג'לי (yoga sutras of patanjali).

 

היוגה סוטרה של פטנגלי
פילוסופיות שונות ומתודות שונות של היוגה נאספו בצורה שיטתית והוצגו על ידי Patanjali ב- 196 פסקאות הנקראות "the yoga sutras" ואשר נכתבו לפני כ-2200 שנה. ה- Sutras מכילות תיאוריות ותרגול ממקורות שונים של היוגה ומציגות אותן באופן תמציתי, משולב וכולל. הטקסט מסביר היטב כיצד מתקיימים כל האספקטים של היוגה בזיקה זה לזה וכחלק מהשלם. ישנן 8 דיסיפלינות של היוגה כפי שהן מוצגות על ידי Patanjali . ששמן הוא astanga yoga 8 -יוגת 8 האיברים - אלה הם שמונת האיברים החייבים להיות מתורגלים ועליהם להיות מעודנים על מנת להבחין באמת הפנימית והאוניברסלית – המטרה הסופית של היוגה:
1. Yama – חוקי האתיקה האוניברסלים:
אי אלימות, אמירת אמת, איסור על גניבה, המנעות מינית, חוסר צבירת רכוש.
2. Niyama – חוקים של התנהגות אישית: טוהר, שביעות רצון, פשטות, לימוד העצמי דרך הכתבים וכניעה עצמית.
3. Asana – תרגול של תנוחות
4. Pranayama – תרגול נשימה
5. Pratyahara – התכנסות ושליטה על החושים
6. Dharana – ריכוז
7. Dhyana – מדיטציה
8. Samadhi – המצב הגבוה ביותר של התודעה, שבו החושים של העצמי (ego) מתמזגים דרך המדיטציה והעצמי של האינדוידואל מתקיים בטבע האוניברסלי.
הסוטרות היו ועדיין נחשבות כחלק העמוק ביותר והלימוד המסביר ביותר של נפש האדם. Patanjali מראה כיצד דרך תרגול היוגה אפשר לשנות את עצמנו, להשיג שליטה על המיינד ועל הרגשות, להתגבר על מכשולים שמפריעים בהתקדמות הרוחנית, ולהגיע אל המטרה של היוגה: שחרור משיעבוד לתשוקות העולם. מכיוון שהטקסט כתוב בסנסקריט הוא תורגם ופורש במרוצת מאות השנים על ידי מלומדים רבים ומתרגלים רבים. כל ביאור על פי ההבנה שלו וההשקפה שלו.

שמונת אברי היוגה

שלבי היוגה

 

על פי היוגה סוטרה של פטנגלי קיימים 8 איברים או שלבים של היוגה במסע פנימה לחקר העצמי והם:

yama – דיברות המוסר האוניברסלי

niyama – הטהרות עצמית על ידי משמעת

asana – תנוחה

pranayama – שליטה בקצב הנשימה ושליטה באנרגיה

pratyahara – התכנסות וניתוק המינד ושחרורו משליטת החושים והעצמים החיצוניים

dharna – ריכוז

diyana – מדיטציה

Samadhi – מצב של מודעות על הנוצר על ידי מדיטציה עמוקה, שבו מתאחד המתרגל (סדהאקה) עם האובייקט שלו)

יאמה וניאמה שולטות בתשוקות וברגשות של היוגי ושומרות על הרמוניה בינו לבין יתר בני האדם. 
האסנות שומרות על גוף בריא וחזק ועל ההרמוניה שלו עם הטבע. לבסוף, משתחרר היוגי ממודעות הגוף. הוא כובש את הגוף והופך אותו לכלי רכב יאה לנשמה. שלושת השלבים הראשונים הם המסעות החיצוניים (בהיראגנה סאדהאנה)
שני השלבים הבאים הפראיימה והפרטיהרה, מלמדים את השוחר להסדיר את הנשימה וכתוצאה מכך לשלוט במיינד. הדבר עוזר לשחרר את החושים מהשעבוד למושאי התשוקה. שני שלבים אלו מוכרים כמסעות הפנימיים (אנטאראנגה סאדהאנה)
דהרנה, דהיאנה וסאמאדהי מכניסים את היוגי לתוך נבכי נשמתו העמוקים ביותר. היוגי לא מביט השמיימה כדי למצוא את אלוהים, הוא יודע שאלוהים, הידוע כאנטאראטמה (העצמי הפנימי), נמצא בתוכו. שלושת השלבים האחרונים שומרים על ההרמוניה שלו עם עצמו ועם בוראו. שלבים אלו נקראים אנטאראטמה סאדהאנה, המסע לחקר הנשמה.

על ידי מדיטציה עמוקה הופכים היודע, הידע והידוע לאחר. הרואה, המראה והנראה לא קיימים זה בנפרד מזה. דומה הדבר למוזיקאי דגול המתאחד עם כלי הנגינה שלו ועם המוזיקה הנובעת ממנו. אז ניצב היוגי בטבעו האמיתי ומגלה את העצמי (אטמאן) שלו, את חלקה של הנפש העילאית השוכנת בתוכו.

מאושר הוא האדם היודע להבחין בין המציאותי לבין הלא מציאותי, בין הנצחי לבין הארעי ובין הטוב לבין המהנה על ידי כושר ההבחנה והחוכמה שלו. בכרה כפולה בורך אדם היודע מהי אהבת אמת והמסוגל לאהוב את כל יצורי האלוהים. הפועל במתוך חוסר אנוכיות זה ובלב מלא אהבה למען רווחתם של האחרים, מבורך פי שלושה. ומטרת האדם היא לשלב בין הידע, האהבה והמעשים נטולי האנכיות.

אודות ב.ק.ס איינגר

(B.K.S Iyengar) אודות ב.ק.ס איינגר

ב.ק.ס איינגר הוא אחד ממורי היוגה החשובים בעולם. הוא מתרגל ומלמד יוגה יותר משבעים שנה. מיליונים של תלמידים עובדים על פי המתודה שלו, ומתרגלים במרכזי יוגה בשיטת איינגר שהוקמו ברחבי העולם. ב.ק.ס איינגר כתב ספרים רבים בנושא תרגול יוגה בהיבט פיזי ופילוסופי.

לצפייה בספריו של ב.ק.ס איינגר

מר איינגר נולד בשנת 1918 במשפחה גדולה וענייה בעיירה ששמה bellur השוכנת במדינת Karnataka בהודו. בזמן לידתו הייתה מגפה והמחלה הותירה אותו חולה וחלש. בגיל 9 מת אביו והוא עבר לגור עם אחיו ב- bangalore. בילדותו עבר עוד מחלות רבות כגון מלרייה, שחפת וטיפוס ותזונתו היתה לקויה.

בגיל 15 הוזמן איינגר ל-Mysore על מנת לשהות עם אחותו הגדולה ובעלה, היוגי Sri T. Krishnamacharya. ב.ק.ס איינגר קיבל שיעורים בסיסים בתרגול אסנות כדי לשפר את בריאותו. התרגול היה יומיומי ומאמץ מאוד. טיפין טיפין עזרה לו התמדתו לשפר את מצב בריאותו.
בשנת 1937 התבקש מר איינגר על ידי הגורו שלו לנסוע לפונה (pune) ללמד שם יוגה. החיים בפונה היו קשים, הוא היה זר ולא דיבר את השפה המקומית (marathi), כמו כן היה חסר מיומנויות מקצועיות כלשהן מכיוון שלא סיים את לימודיו ובחינותיו. לא נותר לו אלא להמשיך לחיות בדרך היוגה.
הוא החליט לתרגל בנחישות וללמוד מניסוי וטעייה. היה לו ניסיון וידע תאורתי מועט, משום שעזב את המורה שלו אחרי זמן קצר. בתחילה היו תלמידיו טובים ממנו, אך הוא המשיך להקדיש שעות רבות לתרגול. לעיתים חי ימים שלמים רק על מים ומעט אורז או לחם. בזמנים אלה סבל כאב גופני רב בגלל תרגול בטכניקה שגויה, אך בעזרת נחישות אין קץ וסירוב לוותר למד להבין את הטכניקה של כל תנוחה (Asana) וההשפעה שלה. מספר התלמידים שלו החל לגדול גם כן. גם בתקופה זו היה מצבו הכלכלי רע, מכיוון שיוגה לא הייתה מוערכת עדיין, אפילו בהודו.

בשנת 1943, התחתן מר איינגר עם Ramamani. מר איינגר לא נישא עד כה מכיוון שידע שאינו יכול לתמוך במשפחה, אך אחרי שנפגש עמה הסכים להתחתן. בתחילה היו חייהם קשים, אך מעט מעט השתפר מצבם.
ההכרה במר איינגר כמורה ליוגה צמחה בפגישה עם הכנר יהודי מנוחין בשנת 1952 אשר הובילה להכרה בין לאומית במר איינגר. יהודי מנוחין עזר למר איינגר להגיע וללמד בלונדון, שוויץ, פריס ובמקומות נוספים.
בשנת 1966, אחרי שנים של התפתחות, פרסם ב.ק.ס איינגר את ספרו הראשון “Light on yoga". במהרה הפך הספר להיות רב מכר ויצא לאור במהדורות רבות ובשפות שונות בכל העולם ובכך הפך את היוגה לאוניברסלית.

בשנת 1975 פתח מר איינגר את Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute בפונה. בתו הבכורה Geeta ובנו Prashant החלו גם הם ללמד יוגה תחת הנחייתו.

בשנת 1984 פרש מר איינגר באופן רשמי מלימוד. למרות שהיה עדיין בכשר מלא, הוא חש שהגיע הזמן "לתת לדור הבא למלא את חובתו" ולא רצה להאחז במעמדו שם. הוא ממשיך לקחת חלק בשיעורי יוגה טיפולית ומלמד בארועים מיוחדים. כמו כן הוא מתמיד בפעילותו להפצת היוגה בעולם. עד היום מתקיימים שיעורים במרכז בפונה ומועברים על ידי Geeta ,Prashant ומורים בכירים נוספים.

מר איינגר הוא מהיוגים הראשונים במעלה. הוא אחראי להצגת היוגה בפני העולם המערבי. שיטת איינגר היא כנראה שיטת היוגה הנפוצה ביותר באירופה ובאמריקה כיום.

ב.ק.ס איינגר, בן 90 בימים אלה, עדיין מורה ומתרגל שאין למעלה ממנו.

bottom of page